Concesiile făcute opoziţiei pentru a trece rapid de comisii proiectele de buget pe 2011 nu rezolvă decât parţial problemele Guvernului Boc. PSD şi PNL nu renunţă la miile de amendamente şi au crescut şansele ca Legea salarizării unitare să nu fie adoptată în timp util.
Banii pentru drumurile judeţene şi comunale, dar şi pentru dezvoltarea infrastructurii rurale să fie împărţiţi după alte criterii decât culoarea politică a aleşilor locali, IMM-urile să poată opta la plata impozitului, de la 1 ianuarie 2011, între 16% din profit şi 3% din cifra de afaceri, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să primească 52 milioane de lei în plus. Acestea sunt cele patru concesii făcute opo-zi-ţiei de premierul Emil Boc, pentru a debloca, în comisiile de bu-get-finanţe, dezbaterile la proiectele de buget pe 2011. În condiţiile în care social-democraţii şi liberalii au depus mii de amendamente, iar apoi au părăsit lucrările nemulţumiţi că le sunt respinse propunerile, premierul s-a dus sâmbătă la Parlament pentru a găsi o soluţie de ieşire din blocaj.
Graţie concesiilor făcute opo-ziţiei, proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale pot intra astăzi în dezbaterea plenului, cu fără prea mari modificări faţă de varianta iniţială. Aceasta în condiţiile în care doar amendamentele vizând Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării Naţionale ar fi costat Guvernul Boc peste 6 miliarde lei.
Ajungerea în plen a proiectelor de buget nu înseamnă însă că ele vor fi şi adoptate până vineri, aşa cum şi-ar dori puterea, mai ales că reprezentanţii opoziţiei şi-au anunţat intenţia de a susţine în plen fiecare amendament respins în comisii.
Fidelitatea parlamentarilor coaliţiei, asigurată
După o „schemă" pusă în practică în mod repetat în momentele delicate, Cabinetul Boc a avut grijă, înainte de maratonul buget-moţiuni de cenzură, să se asigu