Suma luată în calcul în prezent de autorităţile române pentru noul acord cu FMI este de circa 5-6 miliarde euro, dar valoarea ar putea creşte până la 8 miliarde euro, în funcţie de nevoia de finanţare, care va fi stabilită definitiv în martie 2011, au declarat, pentru Mediafax,surse guvernamentale.
Suma va fi pusă la dispoziţia României sub forma unui acord de tip preventiv şi va fi accesată doar în caz de urgenţă. Statul va plăti însă instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an indiferent dacă banii vor fi sau nu folosiţi.
În ceea ce priveşte încheierea unui nou acord cu Comisia Europeană (CE), autorităţile române şi reprezentanţii executivului UE nu au stabilit încă dacă România va primi un împrumut sau va fi pusă la dispoziţie o linie de finanţare similară cu cea de la FMI.
Potrivit surselor, autorităţilor române înclină spre un împrumut de la CE, întrucât finanţarea bugetului ar fi mult mai ieftină decât în condiţiile accesării unor împrumuturi directe de pe pieţele externe.
De altfel, CE nu dispune de un mecanism similar acordurilor FMI de tip preventiv, dar cutuma celor două instituţii este de a practica înţelegeri de acelaţi tip în acordurile comune.
Valoarea împrumutului ar urma să fie mai mică decât cea acordată de CE în acordul actual, de 5 miliarde de euro.
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat la finele lunii noiembrie că nu a fost stabilită valoarea viitorului acord, dar Fondul va pune la dispoziţia României resurse financiare suficiente pentru a contracara eventualele probleme care ar putea apărea în următorii ani.
Anterior, Franks spunea că noul acord pe care România îl va încheia cu FMI va avea "cu siguranţă" o valoare mai redusă decât împrumutul actual, de 13 miliarde de euro, iar banii vor fi luaţi doar dacă vor apărea probleme neprevăzute.
Reprezentantul României la FMI, Mihai