Medicii Departamentului de Transplant Medular al Institutului Fundeni au realizat în premieră, în România, un transplant de celule stem pentru un copil cu beta - talasemie majoră, formă gravă de anemie ereditară, pacienta fiind o fetiţă de şapte ani dependentă de transfuzii lunare de sânge, potrivit Mediafax.
Primul transplant de celule stem hematopoietice la un pacient cu beta - talasemie majoră în România a fost realizat în 26 octombrie, iar acum putem spune că este un succes, a spus, luni, profesorul Constantin Arion, şef de clinică la Fundeni.
Donatorul în cazul pacientei de şapte ani este sora sa, în vârstă de zece ani.
Talasemia majoră este o formă gravă de anemie ereditară, care evoluează fatal în a doua decadă de viaţă în absenţa unui tratament adecvat. Potrivit estimărilor, în România există 350 - 400 de copii şi adolescenţi cu această boală.
Înaintea transplantului, bolnavul este tratat prin transfuzii repetate de sânge, la intervale medii de o lună şi prin tratament chelator al fierului, unul din riscurile majore pentru pacient fiind supraîncarcarea tuturor organelor cu fier, care, în exces, este toxic pentru celule. Singurul tratament definitiv al bolii cunoscut în prezent este transplantul allogenic de măduvă osoasă (de la donator).
Transplantul la bolnavul cu beta-talasemie are câteva particularităţi, printre care, anterior transplantului, transfuziile trebuie făcute cu un grad înalt de compatibilitate, sensibilizarea primitorului (producerea de anticorpi) putând duce la eşecul (rejectul) grefei. În momentul efectuării transplantului, pacientul trebuie să fie într-o stare bună a tuturor funcţiilor organismului, ceea ce depinde de un tratament anterior de foarte bună calitate de chelare a fierului. Transplantul se efectuează în cele mai bune condiţii cu măduva osoasă şi nu cu celulele stem recoltate din periferie, procedura pres