Data de 20 decembrie este cunoscută în popor drept ziua în care se sacrifică porcii sau Ignatul. Tot în această zi, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ignatie Teoforul, cel care anunţă venirea Crăciunului.
Dis de dimineaţă, toţi gospodarii se pregătesc pentru tăierea grăsunilor. Este şi cazul lui Costel Acatrinei (44 ani). În gospodăria bărbatului, mare agitaţie încă de la primele ore ale zilei. Toată lumea se pregăteşte să îl sacrifice pe Marinică. Femeile au pregătit încă de cu seară cele trebuincioase, iar măcelarul şi-a ascuţit cuţitele.
În coteţ, grăsunul de 130 de kilograme simte că i se apropie sfârşitul şi începe să fie agitat. La sate, bătrânii spun că grăsunii, în ajun de Ignat, visează cuţitul cu care urmează să fie sacrificaţi. Stăpânul, ajutat de câţiva vecini, îl răpune pe Marinică foarte repede. Femeile nu au fost de faţă. Tradiţia populară spune că oamenii slabi de îngeri nu au voie să stea în preajma porcului înjunghiat, deoarece moare greu, iar carnea lui nu mai este bună pentru consum.
Imediat ce s-au asigurat că animalul şi-a dat obştescul sfârşit, gospodinele le-au adus oamenilor ţuică fiartă. Înainte de a pârli porcul, bărbaţii au închinat păhăruţele cu licoarea fierbinte şi şi-au urat toate cele bune, cu ocazia sărbătorilor care se apropie cu paşi repezi.
„Gata, acum ne vom apuca să îl pârlim. A fost cam greu până când am reuşit să îl convingem să iasă din cocină. Simţea el că i se apropie sfârşitul“, a spus Costel Acatrinei. După ce a gustat din ţuica fiartă, bărbatul a luat butelia şi arzătorul şi şi-a văzut mai departe de treabă.