Psihologii îi sfătuiesc pe părinți și pe dascăli să găsească momentul potrivit pentru a discuta cu cei mici despre identitatea celui mai iubit personaj al copilăriei. Nu-i de mirare că, în preajma Sărbătorilor, copiii sunt mai ascultători, mai harnici şi mai silitori, pentru că altfel „nu mai vine Moşul“.
Bucuria unui copil a fost umbrită însă de ceea ce a aflat la şcoală. „Băiatul meu a venit trist acasă, după ce profesorul de religie i-a spus la oră că nu există Moş Crăciun", povesteşte Cristina C., mama lui Marius, elev în clasa a II-a, la şcoala nr. 129 din cartierul bucureştean Berceni.
După cum i-a relatat băieţelul, în timpul unei discuţii pe marginea cadourilor pe care cei mici le aşteaptă de la moşul cu barbă albă şi costum roşu, profesorul le‑a dat copiilor „vestea", fără să‑i pregătească mai întâi şi aparent fără să-şi dea seama că printre copiii de 8 ani s-ar mai putea găsi naivi: „Doar ştiţi că părinţii sunt de fapt Moş Crăciun, nu?".
Cât e valabil mitul lui Moş Crăciun
Cristina C. a încercat să prelungească totuşi magia Sărbătorilor pentru copilul ei şi, la fel ca alţi părinţi, a găsit noi lămuriri pentru explicaţiile profesorului. „I-am spus lui Marius că aşa stau lucrurile pentru copiii care nu au fost cuminţi, dar pe care părinţii îi iubesc prea mult ca să-i lase fără cadouri. Sunt nemulţumită că profesorul a simţit nevoia să pună el lucrurile la punct. Mi-aş fi dorit ca Marius să se poată bucura de acest basm încă un an sau doi", a spus Cristina C.
„Mi s-a întâmplat şi mie să-mi vină fetiţa acasă şi să‑mi spună că nişte copii i-au zis că nu există Moş Crăciun, dar eu i-am spus că nu-i adevărat. Vreau să creadă, deşi mai mult de 10 ani nu o să ţină minciunica. Nu ştiu cum un profesor de religie a putut să spună aşa ceva unor copii de clasa I. Eu am văzut că şi la biserică au organizat evenimente