La sfârşitul lunii decembrie, guvernul belgian predă ştacheta de preşedinţie a Consiliului de Miniştri Ungariei, care are planuri mari pentru România şi Bulgaria în privinţa vizei Schengen.
România în Schengen până pe 1 iulie
"Sperăm ca spaţiul Schengen să se extindă şi în România şi Bulgaria în lunile următoare," a spus János Martonyi, ministrul de externe maghiar, astăzi la Bruxelles, în timpul prezentării portofoliului UE maghiar. Ungaria va deţine preşedinţia de pe 1 ianuarie până pe 30 iunie 2011.
Nu este pentru prima oară când Ungaria îşi anunţă intenţiile în legătură cu intrarea României în zona Schengen. În ianuarie anul acesta (2010), în timpul prezentării "preşedinţiei-trio" a Spaniei, Belgiei şi Ungariei, guvernul maghiar a anunţat că va susţine România. Aceeaşi prioritate apare şi în publicaţia care descrie planurile Ungariei pentru următoarele şase luni, distribuită astăzi la Bruxelles, însă este menţionat faptul că "Romania şi Bulgaria trebuie să îndeplinească toate cerinţele".
Franţa, un obstacol
Pál Schmitt, preşedintele Ungariei, ales recent, în august 2010, va trebui însă să ţină piept Franţei şi altor state care s-ar putea opune intrării României în spaţiul Schengen în următoarele şase luni. Franţa a acuzat recent România că nu ar păzi bine graniţa cu Republica Moldova pe unde vin imigranţi ilegali din est. "Nu ne vom implica în angrenaje ce ne-ar slăbi frontierele şi capacitatea Europei de a gestiona şi controla fluxurile migratorii", a spus Laurent Wauquiez, Secretarul de stat pentru Afaceri Europene de la Paris, la începutul lunii decembrie, în faţa deputaţilor francezi.
Traian Băsescu, preşedintele României, a răspuns criticilor Franţei după terminarea consiliului european de pe 17 decembrie: „Am dezavuat declaraţiile oamenilor politici care, în ultima perioadă, au ajuns la afirmaţii „nă