Ratificarea tratatului americano-rus de reducere a armamentului strategic întâmpină dificultăţi în Senatul american. Executivul şi majoritatea democrată vor un vot până la sfârşitul anului. Între timp, dezbateri au avut loc în acest week-end.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Două sunt obiecţiile de fond ale minorităţii. Prima - că preambulul conţine formule vagi, care ar permite ruşilor să blocheze desfăşurarea scutului anti-rachetă, ce urmează a fi amplasat în patru faze, până în anul 2020.
"Nu există nimic în tratat, care să impună restricţii asupra scutului. Preşedintele a repetat clar acest lucru într-o scrisoare adresată conducerii Senatului şi citită sâmbătă în plen. În interpretarea noastră, textul este cât se poate de limpede : nici un fel de limite în privinţa dreptului nostru de a desfăşura sisteme defensive anti-rachetă", a precizat liderul Comitetului pentru Forţele Armate, John Kerry. O precizare care n-a stins opoziţia republicanilor.
A doua obiecţie priveşte lipsa unor prevederi privind armamentul nuclear tactic, "de teatru".
"Scopul tratatelor de acest tip este de a limita arsenalele, pentru a reduce surprizele şi a crea un climat de siguranţă. A ignora chestiunea armelor tactice înseamnă a lăsa la o parte cea mai imprevizibilă şi nesigură componentă a inventarului nostru nuclear. Estimările diferă mult, Rusia ar avea cinci - zece mii de astfel de arme, de cinci ori, unii spun de zece ori mai multe decât avem noi. Nu ştim exact şi asta este problema. Multe dintre aceste arme sunt amplasate în vestul Rusiei, aproape de aliaţii noştri din Europa de Est", reamintea senatorul republican Saxby Chambliss. New York, Radu Tudor
Ratificarea tratatului americano-rus de reducere a armamentului strategic întâmpină dificultăţi în Senatul american. Executivul şi majoritatea democrată vor un vot până la sfârşitul