Cazul Teo Peter risca să afecteze cooperarea dintre România şi SUA, avertiza ambasada americana la Bucureşti , în noiembrie 2007, potrivit unei note secrete dezvăluite de site-ul WikiLeaks, publicată luni de ediţia online a ziarului britanic The Guardian.
Diplomaţi americani afirmau, în noiembrie 2007, că eventuala compensaţie oferită în cazul cântăreţului Teo Peter, decedat în 2004 în accidentul rutier în care a fost implicat un angajat al ambasadei americane, putea afecta cooperarea dintre Washington şi Bucureşti în domenii precum Irakul sau achiziţionarea avioanelor F-16, se arată în nota confidenţială.
Ambasadorul american la Bucureşti, Nicholas Taubman, arăta într-o notă trimisă in noiembrie 2007 către Departamentul de Stat că mediatizatul caz Teo Peter submina iniţiative importante pentru relaţiile dintre Statele Unite şi România".
În opinia sa, prima şi cea mai importantă dintre acestea era "efortul intensificat", alături de Lockheed-Martin, de a "convinge România să ia în calcul achiziţia de F-16 pentru a înlocui flota învechită de MiG-uri", scrie The Guardian.
"Lockheed-Martin, în tandem cu aliaţii de la Preşedinţie şi de la Ministerul Apărării, caută calea «sursei unice» pentru decizia privind avioanele de luptă, pe care nu ar vrea să o vadă încurcată în birocraţia Bruxelles-ului de principalii competitori europeni ai F- 16, Grippen şi Eurofighter.
Acesta a constituit dintotdeauna un exerciţiu riscant, fiind de aşteptat o reacţie extrem de vehementă din partea susţinătorilor ideii unui avion de luptă european. Un scandal pe tema cazului Teo Peter ar putea duce la o îndepărtare de opţiunea americană, chiar şi numai din considerente de optică", se arată în nota diplomatică a ambasadorului american la Bucureşti .
CSAT a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz la un cost de aproxi