Portugalia, Irlanda, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania sunt în continuare ţările europene cele mai afectate de criză. Un raport al Fondului Monetar Internaţional arată că aceste state trebuie, printre altele, să renunţe la beneficiile sociale generoase, să liberalizeze piaţa muncii şi să crească nivelul de competitivitate. Ceea ce nu înseamnă că economiile în cauză vor renunţa la noi măsuri de austeritate.
Ţinta Greciei este să ajungă la un deficit bugetar de sub 3 % până în 2015, după ce anul trecut l-a încheiat cu peste 15 %. Deficitul estimat pentru 2011 este de 7 % din PIB, sub ţinta iniţială de 8,1 %. Anul viitor, sunt așteptate reforme sociale dure, între care concedieri şi reducerea veniturilor. Pentru a obţine sprijin parlamentar, premierul Papandreu ar putea convoca alegeri anticipate. În acelaşi timp, depunătorii au scos din băncile elene, în primele 11 luni ale acestui an, aproximativ 27 miliarde euro.
Guvernul irlandez şi-a asumat pentru următorii patru ani reducerea cu zece miliarde de euro a cheltuielilor publice şi creşterea cu cinci miliarde de euro a veniturilor. Astfel, salariul minim va fi redus cu un euro, până la 7,65 euro pe oră. Aproximativ 25.000 de angajaţi din sectorul public vor fi concediaţi iar cheltuielile cu protecţia socială, inclusiv ajutoarele de şomaj şi cele pentru copii, vor fi reduse în total cu 3 miliarde euro. De asemenea, taxa pe valoarea adăugată va creşte de la 21 % la 24 %, plafonul minim de la care începe să se plătească impozit pe venit va fi coborât la 15.300 de euro şi persoanele cu venituri mari vor fi taxate suplimentar.
În Portugalia, Guvernul condus de José Socrates s-a angajat să reducă deficitul bugetar pentru acest an la 7,3 % şi să ajungă la 4,6 % în 2011. Anul viitor se vor economisi 5 miliarde de euro prin reducerea cu 5 % a salariilor angajaţilor din sistemul public şi prin creşterea i