Viata pe Pamant a aparut cu aproximativ trei miliarde de ani in urma. Atunci, formele primitive de viata si-au dezvoltat o capacitate mai eficienta de a capta energia solara.
Aceasta este concluzia unui studiu al oamenilor de stiinta de la MIT, care au construit un model matematic ce calculeaza modul in care au evoluat aproximativ 1.000 de gene din zilele noastre din trecutul foarte indepartat pana acum, informeaza Daily Galaxy.
Genomul colectiv al tuturor formelor de viata s-a extins masiv acum 3,3 - 2,8 miliarde de ani. In acea perioada, au aparut aproximativ 27% din totalitatea familiilor de gene care exista acum.
Cei care au efectuat acest studiu sunt Eric Alm si Lawrence David. Ei spun ca explozia vietii s-a petrecut, practic, dupa ce electronii au putut patrunde prin membranele celulelor. Este un proces important pentru plante si unii microbi, permitandu-le sa adune energia solara prin fotosinteza si sa respire.
Cu 500 de milioane de ani mai tarziu s-a petrecut un alt eveniment major, si anume intrarea treptata a unei mari cantitati de oxigen in atmosfera Pamantului.
Este posibil ca acest moment sa constituie cea mai mare inlocuire a speciilor de pe planeta noastra. Cele care nu respirau oxigen au fost inlocuite de altele, aerobe, mai mari si mai inteligente.
"Ceea ce este cu adevarat remarcabil in privinta acestor descoperiri este faptul ca ele dovedesc prezenta in ADN-ul organismelor vii a informatiilor privitoare la evenimente petrecute cu foarte mult timp in urma. Acum ca incepem sa intelegem cum sa decodam istoria vietii pe planete noastra, speram sa putem reconstrui in detaliu unele dintre primele evenimente din cursul evolutiei ei", a mai declarat Alm.
Viata pe Pamant a aparut cu aproximativ trei miliarde de ani in urma. Atunci, formele primitive de viata si-au dezv