Peste 100.000 de absolvenţi de facultate,din promoţiile 2005 şi 2009, sunt aşteptaţi să participe la un studiu naţional. Proiectul în care s-au implicat peste 50 de universităţi din România urmăreşte legătura existentă între studiile absolvite şi activitatea profesională.
Cei peste 100.000 de tineri trebuie să completeze online un chestionar cu întrebări care se referă la studiile absolvite, la ocupaţie, salarizare, domeniul de activitate şi modul în care competenţele dezvoltate pe parcursul studiilor au servit pentru obţinerea unui loc de muncă şi pentru rezolvarea problemelor de serviciu. Completarea chestionarului va continua până în luna martie a anului 2011.
Promoţiile 2005 şi 2009 nu au fost alese întâmplător. „Am apreciat că promoţia 2005 are deja o experienţă profesională, unii chiar au terminat studiile de masterat, în timp ce absolventii din promoţia 2009 au intrat recent ori se pregătesc să intre pe piaţa muncii", a explicat coordonatorul proiectului, profesorul universitar Radu Mircea Damian.
Candidaţi puţini, absolvenţi mulţi
Metodologia folosită la realizarea acestui proiect va fi pusă la dispoziţia universităţilor, pentru ca acestea să poată retrimite chestionarul şi să continue cercetarea. „În momentul de faţă, evoluţia demografică în România este nefavorabilă. Scade numărul de tineri, iar universităţile se confruntă fie cu problema lipsei unor candidaţi în anumite domenii, fie cu «inflaţia» de absolvenţi. Ne putem aştepta să găsim mulţi absolvenţi de studii superioare care nu mai lucrează în România. Dacă aceştia lucrează cu succes în alte ţări, înseamnă că au fost bine pregătiţi, dar piaţa muncii din România nu a fost în măsură să le ofere o ocupaţie la nivelul aşteptărilor lor. Concluzia este că studiile privind inserţia absolvenţilor pe piaţa muncii trebuie să devină practici curente ale universităţilor pentru a le oferi o