O bună parte a teritoriului francez se află sub zăpadă, iar transporturile terestre şi aeriene au fost serios perturbate, în plină perioadă de vacanţă. De 48 de ore, aproape toate buletinele de ştiri, la radio şi televiziune încep în Franţa cu informaţii legate de ninsori, ceea ce ar putea părea destul de poetic la prima vedere.
Marea problemă este cea a traficului, a întârzierilor şi a pasagerilor blocaţi în aeroporturi. Autorităţile franceze s-au mobilizat însă ceva mai bine week-endul acesta, când un alt val de ninsoare a blocat câteva mii de automobilişti în zona pariziană, iar unii dintre ei au fost obligaţi fie să-şi părăsească maşinile pe şosele, fie să doarmă în maşină.
Adevărul este că ori de câte ori ninge abundent în Franţa, bate şi un vânt de panică pe deasupra Hexagonului, care nu este obişnuit cu acest fenomen, aşa cum este cazul cu ţările din Europa de răsărit, unde uneori termometrul scade sub zero grade timp de câte o lună sau două.
Ninsorile provoacă mai întotdeauna o uşoară psihoză, circulaţia se complică imediat, iar subiectul devine atât de mediatizat, încât uneori trebuie să intervină şi premierul, pentru a asigura populaţia că totul este sub control.
Camionagiii se plâng întotdeauna că sunt obligaţi să tragă pe dreapta imediat ce se adună un strat de doi milimetri de zăpadă pe şosele.
Zăpada este aplaudată însă în staţiunile de ski, unde devine bunul cel mai preţios. Sunt ani când ninsorile sunt aşteptate cu mare emoţie la munte şi când întârzie să vină, dar nu este cazul anul acesta. Franţa aşteaptă şi anul acesta o clientelă străină numeroasă în staţiunile ei de ski, principalii amatori de sporturi de iarnă fiind britanicii, urmaţi de belgieni, germani, olandezi şi ruşi.
O bună parte a teritoriului francez se află sub zăpadă, iar transporturile terestre şi aeriene au fost serios perturbate, în plină p