Declaraţia unică este privită cu scepticism de specialiştii în taxe, care spun că proasta gestionare a datelor şi conţinutul încâlcit al acesteia ar putea pune mari probleme firmelor.
Considerată în principiu o măsură bună pentru firme şi contabili, datorită simplificării procedurilor de declarare a taxelor şi contribuţiilor, declaraţia unică este întâmpinată cu multă neîncredere. Specialiştii în fiscalitate se îndoiesc că Agenţia de Administrare Fiscală este pregătită să gestioneze acest sistem.
„Depunerea unei declaraţii unice în acest moment pare de domeniul fantasticului având în vedere echipamentele informatice învechite pe care operează personalul din instituţiile publice, precum şi procesul birocratic din aceste instituţii“, spune Sorin Istrate, managing partner Contexpert Consulting.
Formular încâlcit
Prima declaraţie unică va avea ca termen 25 februarie 2011 şi va cuprinde impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări aferente lunii ianuarie 2011. Deşi termenul este destul de apropiat, detaliile noului sistem nu au fost încă puse la punct. Fiscul a întocmit deocamdată un model provizoriu de declaraţie pe care l-a lansat în dezbaterea publică. „Această declaraţie are 14 pagini, iar conţinutul este foarte încâlcit chiar şi pentru mine, deşi mie îmi plac cifrele. Dar nenumăratele trimiteri la alte legi, cu formulări de tipul: completaţi conform art. x alin y din legea z sunt foarte obositoare chiar şi pentru cineva foarte bine pregătit în domeniu“, explică Luminiţa Ristea, managing partner Nexia.
Baze de date inexistente
Clarificările şi aprobarea reglementărilor sunt aşteptate pentru sfârşitul anului. „Din păcate, ne-am obişnuit ca în fiecare an, între Crăciun şi Revelion, să avem lecturi «aprofundate» din Codul fiscal“, spune avocatul Dinu Petre, partener al casei de avocatură Cunescu, Balaciu şi Asociaţii. Nu doar cad