Discuţiile din Consiliul de Securitate al ONU asupra situaţiei din Peninsula Coreeană au eşuat, fără o declaraţie finală. Rusia a avertizat : comunitatea internaţională nu mai are nici un "plan de acţiune".
China a respins cererile ţărilor occidentale de includere în declaraţia finală a unei condamnări a Phenianului, pentru bombardamentul din 23 noiembrie, în care au fost ucise patru persoane.
Eşec total. Dar era de aşteptat. Între prudenţă şi nevoia de acţiune. Cam aşa s-ar caracteriza cele aproximativ opt ore de discuţii, între cele 15 ţări membre ale Consilului de Securitate.
Au fost şi discuţii private cu ambasadorii nord-coreean şi sud-coreean, dar fără un acord pentru o declaraţie finală.
Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin a adăugat în faţa jurnaliştilor că eforturile continuă în mod neoficial între marile puteri, în încercarea de a pune toată lumea de acord asupa unei declaraţii.
Ambasadoarea americană la ONU, preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate a declarat însă că era "improbabil ca distanţa" dintre poziţiile membrilor Consiliului să poată fi acoperită.
Ţările occidentale s-au limitat în proiectul lor de declaraţie să spună că "membrii Consiliului de Securitate condamnă bombardamentul de la 23 noiembrie 2010, care a dus la pierderi de vieţi umane, inclusiv civili şi deplânge cu fermitate agravarea tensiunii în Peninsula Coreeană, la care a condus".
Ambasadorul rus a spus că ţara sa a prezentat două idei de declaraţie finală, care erau de a cere celor două Corei "o reţinere maximă" şi să ceară secretarului general al ONU, Ban Ki-moon să trimită un emisar, pentru a discuta cu Phenianul şi Seulul.
Cea de-a doua idee a "primit o susţinere considerabilă" din partea membrilor Consiliului de Securitate, a spus el.
Oficialii locali de pe Insula Yeonpyeong au anunţat luni dimineaţă desfăşurarea