Satul Boureni din comuna Balş a răsunat în această dimineaţă de guiţatul animalelor sacrificate de gospodari în drum, sub privirile trecătorilor. Mulţi localnici păstrează încă vie tradiţia tăierii porcului în faţa porţii, astfel încât vecinii să vadă cât de gospodari au fost peste an.
La aproape 60 de kilometri de inima Iaşiului, pe drumul naţional care duce spre oraşul Hârlău, s-au răsfirat de o parte şi de alta a şoselei locuitorii din satele Boureni şi Balş.
Bine ancoraţi în tradiţiile moştenite din strămoşi, sătenii au de Ignat momentul lor de încununare a eforturilor depuse de-a lungul anilor în gospodărie: tăierea porcului.
La Boureni, sacrificarea animalului are însă o semnificaţie aparte şi de aceea întreaga operaţiune se desfăşoară nu în spatele casei, aşa cum se obişnuieşte în majoritatea gospodăriilor, ci în drum. „În fiecare an mai tragem cu ochiul la vecin să vedem ce secrete foloseşte sau cum arată porcul lui. Au fost ani când de Ignat se tăia porcul în fiecare poartă“, explică Ionel Grumăzescu, în vârstă de 52 de ani. Invidioşi sau modeşti, unii localnici din satul vecin, Balş, spun că gestul celor din Boureni aduce mai mult a fală şi că ei preferă să-şi pregătească grăsunul departe de ochii curioşilor.
Niculai Asmarandei (60 de ani) a aşteptat venirea Ignatului să-şi etaleze rotofeiul pe „podium“. Cum s-a făcut de ziuă, grijuliu, săteanul a scos în faţa porţii „năsălia“ şi patru butuci sănătoşi. Cu ochii mijiţi de vântul rece care răscolea satul, Niculai Asmarandei s-a uitat o clipă în lungul drumului. E primul de pe uliţă care îşi va sacrifica anul acesta de Ignat grăsunul.
Vezi aici cum a devenit Mariţuca gustare de Crăciun
Are pregătite deja butelia şi paiele în cazul în care gazul „de la ruşi“, cum îi place să spună, va îngheţa din cauza gerului. „Acuşi îl scot afară