Plantă puternic aromată, negrilica are proprietăţi terapeutice eficiente pentru mai bine de 100 de boli. Datorită compoziţiei bogate în lipide, glucide, aminoacizi, uleiuri volatile şi în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, negrilica luptă împotriva infecţiilor, stimulând sistemul imunitar şi reglează nivelul glicemiei.
„Negrilica se administrează sub formă de seminţe şi de pulbere obţinută prin măcinarea acestora. Conţinutul său bogat în uleiuri volatile recomandă negrilica în astmul bronşic, reducând frecvenţa şi intensitatea crizelor. De asemenea, seminţele plantei sunt eficiente în caz de diabet zaharat şi în afecţiuni hepatice (stimulează activitatea vezicii biliare)", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Pentru a evita efectele toxice, seminţele se prăjesc.
Mod de administrare Vin de negrilică
Preparare: Două linguriţe de seminţe măcinate se fierb într-un litru de vin alb timp de cinci minute. Vinul se infuzează zece minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 50 ml înaintea meselor principale. Leacul este bun pentru astm, pentru boli de stomac, stimulează pofta de mâncare şi combate infecţiile.
Pulbere
Pentru celelalte recomandări, pulberea de negrilică (o jumătate de linguriţă) se ia cu o cană de apă sau în amestec cu miere (câte o jumătate de linguriţă din fiecare) de două ori pe zi, timp de trei săptămâni.