După ce Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea aderării Bulgariei ş României la Spaţiul Schengen, nici Olanda nu se grăbeşte sa dea undă verde României pentru zona Schengen.
Ziarul olandez NRC a publicat ieri o analiză a aderării României la Schengen, cu titlul "Franţa şi Olanda sunt cele mai reticente să ofere "bijuteria coroanei europene" României". NRC a dat drept exemplu negativ frontiera Moraviţa, de la graniţa cu Serbia, spunând că nu este bine păzită, iar dacă România intră în Schengen, nu va mai exista control la vamă şi "oricine va vrea va putea să treacă liber prin România şi apoi spre Olanda."
Adevărul Europa a cerut reacţie Comisiei Europene în legătură cu poziţia oficială a Franţei şi Olandei. Află ce spune comisarul
Germania: problema pazei la graniţă
Martin Schulz, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a spus, în timpul unei vizite în Sofia, că intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen în martie 2011 depinde în întregime de eforturile pentru combaterea criminalităţii şi reformarea sistemului judiciar.
"Doar după ce Bulgaria arată că a făcut un pas uriaş înainte în combaterea criminalităţii şi punerea în aplicare a reformelor judiciare, va putea spera la şansa de aderare la spaţiul Schengen în martie 2011. În caz contrar, va trebui să aşteptaţi mai mult", a spus Schulz într-un interviu pentru postul naţional de radio al Bulgariei în timpul vizitei sale la Sofia.
"Avem multe probleme cu imigranţii, în special cu minoritatea romă, motiv pentru care Franţa se va opune. Cred că Sarkozy va încerca să orienteze clar această dezbatere înainte de următoarele alegeri," a mai spus Schultz.
Află care a fost reacţia ministrului pentru afaceri europene al Franţei, Pierre Lellouche.
În Germania, criticile nu se îndreaptă asupra romilor, n