Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Olt, împreună cu Episcopia Slatinei şi Romanaţilor încearcă să salveze bisericile monumente istorice din judeţ aflate într-o stare avansată de degradare. Pentru şapte lăcaşe de cult se vor solicita fonduri anul viitor de la Ministerul Culturii.
Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Olt a prezentat astăzi în cadrul Colegiului Prefectural activitatea desfăşurată în acest an pentru protejarea monumentelor istorice şi siturilor arheologice. Directorul Florin Obretin a tras un semnal de alarmă privind „bisericile care se află în stare de precolaps şi colaps, pentru care se vor elabora documentaţii în vederea avizării de către Comisia Zonală, privind solicitarea de fonduri în anul 2011, prin Planul Naţional de Restaurare al Ministerului Culturii”. Împreună cu Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, au fost analizate şapte lăcaşe de cult care au nevoie urgentă de intervenţie: Biserica „Sf. Voievozi” din sat Hotărani, comuna Fărcaşele; Biserica de lemn din satul Cornăţelu, comuna Poboru;
Biserica din satul Seaca, comuna Poboru; Biserica din satul Chilia, comuna Făgeţelu; Biserica de lemn din satul Gojgărei, comuna Topana; Biserica din comuna Sâmbureşti şi Biserica din satul Schitul-Deleni, comuna Teslui.
Judeţul Olt deţine 762 monumente istorice: 596 monumente şi ansambluri de arhitectură, 131 situri arheologice, 14 monumente de for public şi 21 monumente memoriale.
În acest an au fost recepţionate lucrările la două monumente istorice, finanţate de Ministerul Culturii: Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din satul Mirceşti, comuna Tătuleşti (valoarea investiţiei fiind de 965.436,25 lei) şi Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”, din satul Păroşi, comuna Leleasca (valoarea investiţiei fiind de 532.180,65 lei). Nu s-au finalizat lucrările la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din