Cineaştii şi alţi intelectuali francezi s-au mobilizat, luni seară, în sprijinul lui Jafar Panahi, după anunţul condamnării regizorului iranian la şase ani de închisoare şi o interdicţie de a călători în străinătate şi de a face filme timp de 20 ani, informează AFP, citat de Mediafax.
Ministrul francez al Culturii, Frédéric Mitterand, şi-a exprimat "indignarea" şi a calificat condamnarea lui Jafar Panahi drept o "pseudo-judecată".
În opinia filosofului Bernard-Henri Lévy, regizorul iranian a fost condamnat "pe baza bănuielii că ar fi avut intenţia de a realiza un film despre mişcarea verzilor - opoziţia din timpul alegerilor prezidenţiale din 2009. Singura lui crimă este că l-a susţinut pe Mir Hossein Moussavi, candidatul opoziţiei".
La rândul său, delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, i-a îndemnat pe cineaşti "să acţioneze repede" şi a încercat să organizeze rapid un comitet de sprijin, împreună cu Cinemateca Franceză şi cu Uniunea autorilor şi compozitorilor, prezidată de regizorul Bertrand Tavernier.
În vârstă de 50 de ani, Jafar Panahi, unul dintre cineaştii "noului val" al cinematografiei iraniene, a fost arestat pentru prima dată în iulie 2009, după ce a participat la o ceremonie de comemorare a protestatarilor ucişi în timpul unei altercaţii cu privire la alegerile electorale din Iran. Regizorul a fost eliberat la scurt timp, dar i s-a interzis să părăsească ţara. În februarie 2010, Panahi a fost arestat din nou, împreună cu membri ai familiei sale şi alţi colegi, şi a fost încarcerat la celebra închisoare Evin din Teheran.
În mai, Panahi a fost eliberat după plata unei cauţiuni de 200.000 de dolari, după mai multe zile de greva foamei.
Jafar Panahi a fost într-un fel "adoptat", în mai, de Festivalul de la Cannes, care l-a invitat să participe în calitate de membru al juriului şi care a păstrat, sim