Într-o zi obişnuită, o femeie ar trebui să consume, în medie, 2.000 kilocalorii, iar un bărbat 2.500 kilocalorii. La masa de Crăciun însă ajungem să consumăm până la 8.000 kilocalorii, atrag atenţia medicii nutriţionişti
Masa de Crăciun ne poate aduce un număr de calorii de până la patru ori mai mare decât în mod obişnuit. La fel se poate întâmpla şi în noaptea dintre ani, când mâncăm aproape aceeaşi cantitate de alimente. "Dacă, într-o zi obişnuită, o femeie ar trebui să consume, în medie, 2.000 kilocalorii, iar un bărbat 2.500 kilocalorii, la masa de Crăciun putem consuma până la 8.000 kilocalorii", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
• Caltaboşul, toba, piftia, cârnaţii, slănina şi friptura sunt preparate care au un conţinut caloric destul de ridicat, mai ales că sunt făcute din carne de porc, aliment bogat în grăsimi "rele" şi kilocalorii. Medicii nutriţionişti recomandă să nu mâncăm din toate aceste preparate la o singură masă, deoarece nu riscăm doar să luăm în greutate, ci şi să suferim de indigestie.
• Pentru că nu putem refuza tradiţionalele sarmale, medicul nutriţionist Mihaela Bilic recomandă ca la masa de Crăciun să ne limităm la două bucăţi. "Există şi o soluţie de compromis: sarmale din carne albă de pui sau curcan, cu orez, legume şi fără slănină. Probabil că nu sunt la fel de delicioase, dar cu siguranţă în farfurie se pot găsi 4 - 5 bucăţi", precizează dr. Bilic.
• Departe de a fi o pâine îndulcită, cozonacul este un dulce concentrat şi destul de greu de digerat, indiferent de umplutură, şi de aceea trebuie să ne limităm la maximum o felie, o dată pe zi. "Ar fi de preferat ca restul prăjiturilor pe care le pregătiţi pentru această ocazie să fie cât mai simple: plăcintă cu brânză, prăjituri cu fructe şi creme de vanilie sau, mai simplu, salată de fructe, chiar da