Prim-ministrul Vlad Filat ar putea prelua interimatul funcţiei de şef al statului dacă până la 28 decembrie nu va fi creată o nouă coaliţie de guvernare. La această situaţie se va ajunge în cazul în care politicienii nu vor forma o coaliţie şi, până marţi, nu va fi ales noul preşedinte al Parlamentului.
Experţii în Drept Constituţional atrag atenţia că, dacă politicienii nu formează o nouă alianţă de guvernare, va exista o criză de putere în stat. Profesorul Victor Popa, proaspăt ales deputat, spune că nu a întâlnit o asemenea situaţie nici în teorie, nici în practică. „Liderii politici parcă au declarat că vor coborî cu picioarele pe pământ. Noi ar trebui să descâlcim iţele, nu să le încurcăm mai tare", afirmă Popa. Odată întrunit noul Parlament, Mihai Ghimpu nu mai este preşedinte al Legislativului şi pierde automat şi interimatul funcţiei de şef al statului. În asemenea condiţii, prim-ministrul ar trebui să preia interimatul funcţiei de preşedinte al ţării.
ÎN CRIZĂ DE TIMP
„Doar că şi Vlad Filat urmează să-şi dea demisia la prima şedinţă. Încă o dată vedem cât de depăşit este articolul 78 din Constituţie", spune profesorul în Drept.
Juristul Teo Cârnaţ consideră că „jocul de-a puterea" poate duce la o criză de putere, când nu vom avea nici preşedinte interimar şi nici prim-ministru care să preia interimatul funcţiei de şef de stat. „Din momentul demisiei, primul-ministru rămâne doar în funcţia de administrator al treburilor interne, fără a putea adopta hotărâri importante. Ca să preia interimatul, este necesar un aviz al Curţii Const,ituţionale şi apoi o hotărâre de Parlament, prin care să-i fie transmise aceste împuterniciri", spune Teo Cârnaţ.
Mai există şi problema legată de timp. Curtea Constituţională nu va putea da acest aviz decât după câteva zile. „După cum decurg negocierile acum, avem toate şansele ca pe 28 decembrie s