Orădenii rămaşi fără job spun că nu văd o soluţie de ieşire din criza care-i apasă. Singurii care nu-şi pierd speranţa sunt tinerii care pariază pe studiile şi pregătirea lor în lupta pentru un loc de muncă decent.
Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor a informat astăzi că, începând cu data de 1 ianuarie 2011, procentul ajutorului de şomaj nu va mai fi calculat din salariul minim pe economie. „Dacă până în prezent ajutorul de şomaj reprezenta 75 la sută din salariul minim pe economie, de acum, va fi 75 la sută din indicatorul social de referinţă, care este de 500 de lei”, a explicat Maricica Juca, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Tinerii cred în şansă
Vestea a produs teamă şi indigare în rândurile celor care nu-şi găsesc de lucru. „Ar trebui să se înţeleagă că noi nu vrem să stăm acasă. Avem familii de hrănit, dar vârsta ne împiedică să ne angajăm. Eu am mai multe specializări, sunt şi şofer profesionist, am şi şcoala de maiştri, dar mi-e greu să-mi găsesc un job”, a spus Emanuel Manea, de 52 de ani.
De cealaltă parte a baricadei, tinerii spun că şansa lor nu stă în ajutorul de şomaj, ci în angajare. „Este o veste proastă pentru că acum se desfiinţează locuri de muncă. Dar eu vreau să privesc noul an cu optimism”, a spus Csilla Tasnadi. „Am fost angajată timp de un an, până în luna septembrie, ca asistent manager la o firmă care aparţinea de Ungaria şi care s-a închis. Acesta ar putea fi pentru mine un pas înainte, nu o dezamăgire, pentru că mă determină să-mi găsesc un loc de muncă mai bun”, a mai spus Csilla.
Fata îşi bazează speranţele pe anii de pregătire pe care îi are. „Am terminat Economia Turismului şi am făcut facultate de patru ani, nu de trei cum se face acum. Am diplomă de master în Marketing şi Comunicare în Afaceri. Pentru a-mi spori şansele, am urmat şi un curs de contabilitate”, a mai