Franţa şi Germania cer oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen! Motivaţia principală sunt deficienţele din Justiţie şi lupta anticorupţie.
Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene şi obţinută de RFI, miniştrii francez şi german de Interne spun că această aderare a României la Schengen în martie 2011 ar fi „prematură". Cei doi invocă „carenţe" legate de securitate şi justiţie, deficienţe în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. Ignorarea problemelor constate „nu ar fi responsabilă" spun miniştrii de Interne Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere, în scrisoarea trimisă Bruxelles-ului. „Estimăm că decizia ar trebui luată când principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adică atunci când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate".
Parisul are o sumedenie de argumente
Opoziţia Franţei privind intrarea României în zona fără control la frontiere era cunoscută. Oficialii de la Paris au invocat rând, pe rând, problema romilor, a corupţiei, a infractorilor români. Argumentul cel mai recent invocat de Franţa este relaţia României cu Republica Moldova. Secretarul de stat pentru Afaceri Europene de la Paris, Laurent Wauquiez, a susţinut că, dacă România va fi acceptată în Schengen, nu ar fi în stare să controleze bine graniţa estică a Uniunii Europene. În acest context, el a amintit de ritmul cu care acordă România paşapoarte moldovenilor de peste Prut.
„Nu ne vom implica în angrenaje ce ne-ar slăbi frontierele şi capacitatea Europei de a gestiona şi controla fluxurile migratorii", a asigurat Wauquiez. „Mesajul Franţei este simplu: desigur, uşa nu este închisă pentru România şi Bulgaria, însă este necesar ca nişte criterii simple să fie respectate. Primul criteriu este acela că trebuie să fim siguri pe frontierele noastre", a adăugat oficialul.