Creşterea lichidităţii este prioritară pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în 2011, obiectiv pe care managementul principalului operator bursier de pe piaţa locală de capital vrea să îl atingă prin listarea de noi produse precum ETF-urile şi REIT-urile, dar şi prin upgradarea sistemului informatic astfel încât investitorii străini să aibă acces uşor la acţiunile româneşti.
Cu tranzacţii lunare ce cu greu sparg pragul de 50 mil. euro, Bursa de la Bucureşti are mult teren de recuperat în faţa burselor din regiune, unde rulajele lunare depăşesc un miliard de euro cum este cazul operatorului din Praga sau chiar 6 miliarde de euro la Bursa din Varşovia.
Listarea Fondului Proprietatea, programată pentru 25 ianuarie, va da Bursei de la Bucureşti şansa să se apropie de bursele vecine la indicatorii de lichiditate, dar creează şi necesitatea ca operatorul local să se alinieze la nivel informatic şi al gamei de produse cu jucătorii regionali având în vedere că listarea Fondului va aduce un număr mare de investitori străini.
"Vrem ca peste doi ani locul Bursei de la Bucureşti să fie între Praga şi Varşovia la nivelul volumelor tranzacţionate. În acest sens suntem pregătiţi să introducem conturile globale fără prevalidare şi short selling-ul, la început doar pentru acţiunile Fondului Proprietatea, pentru ca ulterior, pe măsură ce brokerii sunt pregătiţi, să le extindem pentru toate acţiunile în 2011. De asemenea, sperăm ca anul viitor să avem patru sau cinci companii noi la Bursă şi ca investitorii să poată investi în Exchange Traded Funds (ETF) şi în Trusturi de Investiţii Imobiliare (REIT-uri). Pentru introducerea ETF-uri şi REIT-urilor purtăm discuţii cu companii care să aducă acest tip de produse la Bursa din Bucureşti", a spus Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.
Recent numit în funcţia de director, Valentin Ionescu