Ministerul Afacerilor Externe sustine ca demersul franco-german prin care se cere amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen creeaza un precedent incceptabil si constituie o discriminare.
Ministerul Afacerilor Externe isi exprima regretul fata de transmiterea de catre ministrii de interne francez si german a unei scrisori comune prin care se solicita amanarea momentului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen la o data ulterioara lunii martie 2011.
Scrisoarea confirma pe deplin si saluta progresele tehnice ale Romaniei in cadrul procesului de evaluare Schengen. Prin urmare, chiar conform scrisorii, "conditionalitatile" suplimentare atasate aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen se plaseaza in afara procesului de aderare la Schengen si a acquis-ului Schengen, arata un comunicat remis Ziare.com.
Solicitarea amanarii deciziei de aderare a Romaniei si Bulgariei pleaca de premisa unor asa-zise "carente ale situatiei generale" a celor doua state si a unor ipotetice disfunctionalitati ce ar afecta siguranta sistemului de supraveghere a frontierei Schengen, inclusiv accesul la datele gestionate prin Sistemul de
Informatii Schengen (SIS).
Franta si Germania cer amanarea intrarii Romaniei in Schengen
Romania impartaseste, la fel ca si Franta si Germania, preocuparea privind asigurarea securitatii frontierei Schengen. Romania a raspuns si raspunde cu seriozitate acestei preocupari prin indeplinirea integrala a conditiilor intrinseci acquis-ului Schengen, inclusiv in domeniul controlului si supravegherii frontierelor externe. Traversarea cu succes a misiunilor de evaluare in domeniul frontierelor externe si aprobarea rapoartelor aferente acestor misiuni este o dovada de necontestat a faptului ca Romania si-a indeplinit in totalitate angajamentele asumate, precizeaza documentul.
M