Din serialul „Străzile din San Francisco“ şi din popularele filme „Instinct primar“ şi „Doamna Doubtfire“ ştii că la San Francisco e întotdeauna soare, însă e doar un mit. Oraşul pare un imens „roller coaster“ în care maşinile se iau la între-cere în curse infernale. Şi, fireşte, dacă vii la San Franciso, e musai să porţi flori în păr.
Chiar dacă nu ai fost niciodată aici, tot ştii câteva lucruri pe care nimic pe lume nu ţi le poate zdruncina. Ştii că toată lumea locuieşte într-o casă victoriană spaţioasa şi luminoasă, că viaţa cotidiană implică cel puţin o călătorie cu tramvaiul cu cablu pe zi şi că din orice punct al oraşului se poate vedea oceanul peste care, undeva, se întinde podul Golden Gate.
Dacă mergi în noiembrie, s-ar putea să ai noroc şi oraşul aşezat pe vârful unei peninsule, între Oceanul Pacific şi golful format de acesta în continent, să te răsfeţe cu un soare care te gâdilă plăcut pe piele, dezvăluind panorame nesfârşite asupra golfului San Francisco la est, a închisorii Alcatraz şi a podului Golden Gate în nord şi a coastei accidentate în vest.
Union Square
Vântul din august
Vara la San Francisco vine pe doi noiembrie şi, cu ceva noroc, pleacă pe zece. Un citat foarte vehiculat, în mod greşit atribuit lui Mark Twain, spune că „cea mai friguroasă iarnă pe care am trăit-o a fost o vară în San Francisco". Asta, pentru că întâlnirea dintre apa foarte rece a oceanului (în jur de 14 grade C) şi aerul foarte cald şi fin din atmosferă dă naştere unei mase imense de ceaţă, iar cizmele şi hainele de vânt devin, astfel, un accesoriu popular mai ales în luna august. Printre localnici. Printre turişti, cel mai popular accesoriu de îmbrăcăminte este invariabilul fleece, cu emblema oraşului, imaginea podului Golden Gate, aşezat discret peste literele S şi F, cumpărat în mare grabă după confruntarea brutală cu neadevărul mitului vrem