Forfotă mare, veselie, lăutari, țuică fiartă și preparate tradiționale în acaestă dimineață la Cornul Vânătorului, la concursul de tăiat porcii organizat de Asociația Profesională de Turismi Alimentație Publică Argeș împreună cu Asociaţia Primarilor cu Vocaţie Europeană Argeș.
Galerie Foto
10 primării din județ au intrat în competiția ajunsă, anul acesta, la cea de-a doua ediție. Edilii și ajutoarele lor de la Albota, Bradu, Băbana Bogați, Bascov, Mioveni, Domnești, Oarja, Merișani și Costești au adus godacii, dis-de-dimineață, la locul faptei iar la ora 9.00 s-a dat startul concursului. S-a sărit peste asomare, purceii fiind, cu toții, sacrificați în mod tradițional, prin înjunghiere.
“Este un concurs menit să promoveze tradițiile locale iar la noi,în Argeș, ca în toată România, așa se taie porcul. E, probabil, ultimul an când îl mai putem înjunghia, pentru că de anul viitor vom fi obligați să aplicăm directiva UE privind asomarea. ”, explică Dumitru Boțilă, președintele Asociației Profesionale de Turism și Alimentație Publică Argeș.
Ducele de Albota, Ion Dumitru s-a ocupat, personal, de Florin, godacul de 150 de kilograme, sacrificat printre primii. “L-am înjunghiat, că așa fac de câmd mă știu, așa e tradiția la noi. Nu m-aștept să câștig concursul, că sunt doar la prima participare dar sper să-l câștige colegul meu Bebe Ivan, primarul de la Băbana care, dintre toți, pare cel mai bine organizat.”, și-a dat cu părearea edilul de la Albota.
Cel mai mare porc a venit de la Bradu: 350 de kilograme. De Ghiță al brădenilor s-a ocupat o armată de oameni care l-au pârlit, l-au spălat , l-au frecat cu sare și mălai, l-au tranșat pentru ca apoi să-l transforme, așa cum au făcut-o și ceilalți parricipanți cu godacii lor, în cârnați, caltaboși, tobă, sângerete , mușchiuleț afumat și alte preparate tradiționale, numai bune de mâcat acu