În luna noiembrie, ponderea creditelor nefavorabile, din totalul creditelor acordate de sectorul bancar al Republicii Moldova, a constituit 14,80%, în scădere cu 3% faţă de luna precedentă şi cu 1,58 puncte procentuale mai redusă decât la finele anului 2009, arată datele publicate de Banca Naţională a Moldovei.
Este a treia lună la rând când scade rata creditelor neperformante din sectorul bancar.
Economiştii de la Expert-grup apreciază situaţia din sistemul bancar ca una destul de complicată din cauza ponderii înalte a creditelor nefavorabile în portofoliile băncilor comerciale.
Potrivit lor Expert-Grup „menţinerea unui nivel înalt de intoxicare a sistemului bancar pe fondul relansării activităţii de creditare se explică prin concentrarea creditelor nefavorabile în câteva sectoare problematice care, în pofida creşterii economice din 2010, au rămas pe roşu: sectorul vitivinicol, sectorul construcţiilor şi transporturile".
Economiştii consideră că „recuperarea anemică a acestor sectoare, din cauza problemelor sistemice şi a climatului de afaceri specific, va menţine nivelele relativ înalte ale ponderii creditelor nefavorabile în portofoliile băncilor comerciale. Ca rezultat, aceasta va deveni una dintre barierele principale care va influenţa, în viitorul apropiat, nivelul de rentabilitate în sistemului bancar şi reticenţa băncilor comerciale în ce priveşte relaxarea condiţiilor de creditare şi diminuarea mai accentuată a ratelor dobânzilor la credite", mai precizează experţii, în ultimul număr al „Realităţii Economice".
De notat că volumul creditelor neperformante rămâne ridicat şi în băncile altor state din regiune, precum Ucraina, România, Ungaria, Bulgaria sau Grecia.