Holcim România a donat municipalităţii orădene 25.000 euro pentru viitorul centru oncologic care se va face în Oradea. În prezent, bolnavii de cancer din stau la coadă să afle ce șanse au să înceapă un tratament de cobaltoterapie, vital în majoritatea acestor cazuri.
,,Din discuţiile purtate cu Roman Menz, directorul Holcim, avem promisiunea continuării acestui parteneriat şi anul viitor, prin punerea la dispoziţie în mod gratuit a cimentului necesar construcţiei viitorului centru oncologic din Oradea, lucru important pentru judeţul Bihor, fapt pentru care mulţumim firmei Holcim", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Centru oncologic, necesar
Pe lângă povara bolii, pacienții oncologici trebuie să suporte și indiferența sistemului medical care pentru ei ar trebui să însemne colacul de salvare. ,,Având în vedere condiţiile improprii în care ne desfăşurăm activitatea în actuala secţie oncologică, construirea unui centru oncologic nou este un lucru foarte important şi benefic pentru toţi bolnavii", a declarat Simona Mihuţiu, şeful secţiei de Oncologie din Oradea.
Trăiesc cu speranța
După ce au aflat că aparatul de cobaltoterapie nu mai dă randament, conducerea unității a decis că doar pacienții care au o reală urgență, precum cei care se află în timpul tratamentului să continue ședințele, iar restul să își încerce norocul la Cluj sau Timișoara. „Soacra mea are cancer uterin de mai bine de un an și este într-o stare foarte gavă. Eu nu pot fizic să o transport, dar nici din punct de vedere financiar nu îmi permit. Are nevoie de acest tratament, pentru că altfel poate muri", mărturisește Ileana Moza, care se îngrijește de soacra ei bolnavă. Cu toate că șefii spitalului spun că bolnavii trebuie să plătească doar drumul până la Cluj sau Timișoara pentru tratament, cei mai mulți nu își permit acest sacrificiu. „Nu am cum să ajung la Cluj. Dacă primesc