Patriciu poate face ce vrea cu banii lui, dar din câte îmi amintesc, promitea la Adevărul o “fabrică de conținut”. Când colo, văd că s-a trezit cu un atelier de copii chinezești. Și e păcat, pentru că din presă au dispărut atâția oameni buni care s-au trezit fără job, iar piața media online a fost invadată de roboței copy-paste. Treaba asta ar putea fi mecanizată, nici nu e nevoie să plătești pe cineva ca să redea conținutul de pe alte siteuri.
Despre problema asta a mai scris și colegul meu Costin: la adevarul.ro, la secțiunea de București, “scriu” niște maimuțe specializate în copy-paste. Cu toate că li s-a atras atenția, prin niște oameni de bine de acolo, să nu mai fure articole de pe B365.ro, obiceiurile lor rămân aceleași. Nu au idei de subiecte, așa că se servesc din ce au scris alții. Dacă atunci când a scris Costin, o anume Ana-Maria Niculae executa un copy-paste fără adăugiri și fără perdea, de data aceasta, o anume Oana Bălan face măcar efortul de a adăuga niște declarații, dar în rest copiază pasaje întregi din articolul de pe B365.ro, Trei stele Michelin în București: ce merită văzut în Capitală, conform celui mai prestigios ghid turistic. , bineînțeles, fără a cita sursa și fără măcar a consulta ghidul Michelin, pentru a verifica ce am scris noi.
Articolul din B365.ro este o idee de subiect de week-end, bazată pe Ghidul Michelin despre România. Despre ghidul acesta am mai scris în urmă cu doi ani, iar acum am considerat că ar fi interesant să vedem, pentru siteul de București, ce recomandă din Capitala noastră. Așa că am făcut o selecție proprie, din ediția în franceză, care are câteva zeci de pagini dedicate Bucureștiului. “Jurnalista” Oana Bălan se servește a doua zi după publicarea articolului nostru nu doar cu traducerea noastră, ci și cu formulările noastre personale, de pe site. Că nu a văzut în viața ei un ghid Michelin este eviden