In urma cu doua luni, la Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni s-a desfasurat cu succes un transplant medular pentru un copil cu beta-thalassemie majora, primul de acest fel la noi in tara. Beneficiarul transplantului este o fetita de 7 ani din judetul Dolj, dependenta de transfuzii de sange efectuate lunar de la varsta de 1 an; a primit grefa medulara de la donator familial - sora mai mare, in varsta de zece ani, au informat specialisti din cadrul Spitalului Fundeni, luni, intr-o conferinta de presa.
FOTOGALERIE Citeste pe MedLive.ro totul despre beta-thalassemia majora si transplantul realizat de echipa de medici de la Spitalul Fundeni. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.
Beta-thalassemia majora este o forma grava de anemie ereditara, care evolueaza fatal in a doua decada de viata in absenta unui tratament adecvat. Se apreciaza ca in Romania exista 350-400 de copii si adolescenti cu aceasta boala.
Inaintea transplantului, bolnavul este tratat prin transfuzii de sange repetate, la intervale medii de o luna si prin tratament chelator al fierului, unul din riscurile majore pentru pacient fiind supraincarcarea tuturor organelor cu fier care, in exces, este toxic pentru celule.
Singurul tratament definitiv al bolii cunoscut in prezent este transplantul allogeneic de maduva osoasa (de la donator). In urma cu doua luni, la Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni s-a desfasurat cu succes un transplant medular pentru un copil cu beta-thalassemie majora, primul de acest fel la noi in tara. Beneficiarul transplantului este o fetita de 7 ani din judetul Dolj, dependenta de transfuzii de sange efectuate lunar de la varsta de 1 an; a primit grefa medulara de la donator familial - sora mai mare, in varsta de zece ani, au informat specialisti din cadrul Spitalului Fundeni, luni, intr-o conferint