România şi Bulgaria pot intra în Schengen abia atunci când vor face „progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate”, au propus Germania şi Franţa.
Cum decizia de primire în Schengen trebuie aprobată în unanimitate de către statele UE, putem spune că mai avem ani buni de aşteptat până când graniţele de vest ale României vor fi desfiinţate.
Germania şi Franţa îl trimit la colţ pe Băsescu, cel care acum câteva zile se răţoia la liderii europeni: „Ne-am săturat să fim monitorizaţi”. Degeaba încearcă Băsescu ba să joace un rol de dur, ba să se prezinte drept „victimă colaterală”. Degeaba susţine că România ar fi respectat regulile „clubului”, degeaba încearcă să paseze vina pe romi şi pe magistraţi. Guvernanţii statelor vesteuropene nu îl mai cred. Ei ştiu că, din punct de vedere politic, Băsescu este principalul responsabil pentru corupţia din România. De doi ani (sau de un an, de când PSD a ieşit de la guvernare) are executivul pe care şi-l doreşte, are în mână politica externă, controlează toate serviciile şi direcţiile de informaţii, iar la conducerea Parchetului General şi a DNA au fost instalaţi oameni agreaţi de el. Dar, odată ajunsă la putere, camarila lui Băsescu se comportă la fel, dacă nu cumva mai rău decât pe vremea regimului Năstase. Primari PDL au fost prinşi furând fără ruşine, dar partidul nu numai că nu i-a exclus, ci, dimpotrivă, i-a reales în funcţii de conducere. Anchetele Parchetului anticorupţie îndreptate împotriva unor deputaţi şi senatori ai puterii sunt blocate de parlamentarii PDL - exact în stilul în care PSD i-a protejat pe Năstase, pe Mitrea şi pe Şerban Mihăilescu. Degeaba face Băsescu declaraţii publice în care se desolidarizează de iubiţii, dar corupţii săi pedelişti. Joc de scenă, atâta timp cât nimeni din conducerea partidului nu este sancţionat. De fapt, greşesc: Monica Macovei este