În cadrul revizuirii Directivei UE privind timpul de lucru, Comisia Europeană a lansat astăzi a doua etapă obligatorie de consultări cu reprezentanții lucrătorilor și ai angajatorilor la nivelul UE.
Tot Comisia a prezentat un raport detaliat privind aspectele juridice ale punerii în aplicare a Directivei privind timpul de lucru în statele membre. Noua consultare solicită opiniile partenerilor cu privire la opțiunile de revizuire a normelor UE privind timpul de lucru.
De asemenea, aceasta prezintă principalele rezultate ale primei etape de consultări a partenerilor sociali și oferă o trecere în revistă a celor mai recente probe cu privire la tendințele și modelele de timp de lucru, precum și a impactului social și economic al normelor actuale din statele membre.
Lansarea acestui document consultativ reprezintă următorul pas într-o nouă revizuire a legislației UE privind timpul de lucru anunțată de președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, la sfârșitul anului 2009.
Revizuirea se bazează pe un set de obiective politice, mai ales pe adaptarea timpului de lucru la schimbările continue din lumea muncii, în același timp cu protejarea sănătății și siguranței lucrătorilor. Documentul consultativ al celei de-a doua etape cere opinia partenerilor sociali privind două abordări alternative ale revizuirii, bazate fie pe un domeniu de aplicare mai îngust, fie pe unul mai larg.
Acesta solicită opinii privind opțiuni detaliate care vizează teme esențiale precum:
- timpul de gardă;
- cuantificarea temporală a perioadelor minime de odihnă;
- abordarea numărului excesiv de ore de muncă;
- o mai bună reconciliere a muncii cu viața de familie și
- clarificarea domeniilor în care legislația pare a fi neclară. Din răspunsurile reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor la nivelul UE la consultarea din prima etapă a re