Picturile în ulei ale lui Michael Lassel sunt încă un exemplu de felul în care arta dintre Renaştere şi modernitate poate „suci minţile“ unui artist contemporan. Nou-înfiinţata European Art Gallery îşi continuă planul unei serii de expoziţii dedicate unor importanţi artişti români care s-au stabilit în străinătate, însă mai puţin cunoscuţi şi apreciaţi în ţara de baştină.
După Nicolae Maniu, care a deschis noua galerie administrată de Radu Boroianu, acum a venit rândul lui Michael Lassel, pictor german născut în România, aflat la prima sa expoziţie personală la Bucureşti. Lucrurile se leagă într-un fel, pentru că, la fel ca şi Nicolae Maniu (sau Tudor Banuş, stabilit de ani buni în Franţa), artistul german este obsedat de pictura marilor maeştri, baroci şi manierişti, pe care o citează şi recreează intensiv în lucrările sale, fiind socotit unul dintre cei mai importanţi pictori trompe l'oeil-işti contemporani. Lassel a fost elev al maestrului Corneliu Baba (generaţia 1972), de la care şi-a însuşit lecţia maeştrilor flamanzi şi olandezi. Vezi aici galerie foto cu picturilele in ulei ale lui Michael Lassel Un maestru al trompe l'oeil-ului
Cartea de vizită a pictorului care se prezintă acum pentru prima dată publicului român (s-a stabilit în Germania încă din 1986) este una impresionantă: Michael Lassel este singurul pictor român care a expus la British Museum (expoziţia „Babylon - Myth and Reality", 2008 - 2009, la care a participat cu tabloul „Turnul Babel"). Artistul a fost ales societar al Salonului de Toamnă de la Paris încă din 1992. Pictura lui Michael Lassel este prezentă în muzeele din Germania, Singapore, Tokyo sau la Tate Gallery din Londra şi în colecţiile Saatchi, ale familiei Baur, Elveţia, ale companiei Texaco Oil, SUA, ale ducilor de Beaufort sau ale descendenţilor lui Bonaparte.
Sir Charles Saatchi - proprietar al celei mai celebre gal