CE recomandă României să permită cetăţenilor UE să cumpere terenuri agricole în ţară. Doar Bulgaria mai menţine restricţii în acest sector.
2014 este termenul de tranziţie, stabilit prin tratatul de aderare, până la care România şi Bulgaria nu pot permite cetăţenilor din blocul comunitar, care nu sunt stabiliţi în cele două ţări să cumpere terenuri agricole şi forestiere.
Comisia a reexaminat restricţiile temporare şi efectele acestora, pentru a stabili dacă există posibilitatea scurtării sau încetării perioadei de tranziţie. Comisia consideră că nu este necesară o reducere a termenelor limită însă subliniază că este important ca cele două state membre să valorifice perioada de tranziţie rămasă pentru a stimula dezvoltarea sectorului agricol.
Argumentul? Promovarea competitivităţii în sectorul de profil poate fi stimulată înaintea expirării perioadei de tranziţie prin intermediul unor măsuri moderate de deschidere a pieţei agricole către investiţiile străine.
Preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, consideră însă că măsura nu este indicată, în acest moment, pentru România. Comisia Europeană a remarcat că pe piaţa agricolă a României şi Bulgariei există deja o prezenţă străină semnificativă. Achiziţia terenurilor în cauză nu a provocat niciun şoc vizibil în sectorul agricol, se arată într-un raport al Comisiei.
Acelaşi raport mai arată că, după expirarea perioadei de tranziţie, ar fi puţin probabil să mai apară şocuri ca urmare a unei preluări masive de terenuri, deoarece viitorii investitori vor fi probabil cei care, în principiu, sunt interesaţi de piaţa agricolă din România şi Bulgaria. Magazin European cu Andreea Pietroşel
CE recomandă României să permită cetăţenilor UE să cumpere terenuri agricole în ţară. Doar Bulgaria mai menţine restricţii în acest sector.
2014 este termenul de tranziţie, stabilit prin tratatul de