Văcuţele de la o fermă din comuna Stolnici au parte de muzică clasică şi animator, îngrijire medicală permanentă, un adevărat răsfăţ.
Chopin, Mozart, Vivaldi, cam aceştia sunt compozitorii ale căror arii se aud zilnic în grajdiurile în care sunt îngijite văcuţele de la ferma Joiana.
Muzica este special aleasă şi este difuzată prin interemdiul unui sistem de sunte instalat în grajdiuri şi legat la un computer dintr-o încăpere specială. „Muzica este special aleasă pentru a le relaxa pe animale şi nu mai este un secret că muzica clasică are beneficii majore asupra animalelor şi nu numai. Se spune că şi plantele sunt mai roditoare şi cresc mai bine pe astfel de muzică", spune directorul fabricii, Romică Mandu.
Văcuţe importate care funcţionează bine doar nestresate
Cele 180 de animale au parte de un tratament special, cu muzică, pieptănat zilnic, vorbe calde şi hrană bună. Când au fost cumpărate şi aduse la ferma Joiana din Stolnici, animalele au venit cu această „specificaţie": să nu fie niciodată stresate, altfel calitatea laptetui şi cantitatea acestuia vor fi mai scăzute. 60 dintre ele sunt din rasa Holstein, iar alte 120 sunt Charolaise, primele sunt vaci de lapte, iar cele din a doua rasă, sunt folosite ca animale pentru carne.
„Vacile au fost aduse Ungaria şi Franţa cu această specificaţie, să le punem muzică şi să aibă şi un animator. Animalele sunt imporatate, cele Holstein din Ungaria, iar Charolaise dn franţa. O vacă Holstein dă cam 20 de litri de lapte la o mulsoare, iar una din rasa Charolaise ajunge şi la 700 de kilograme, chiar o tonă şi jumătate, în cazul taurilor", spune Romică Mandu, directorul fermei de la Stolnici.
O vacă Holstein se vinde cu preţuri poornind de la 500 de euro şi ajunge şi la 1000 de euro, iar o Charolaise se vinde cu mai mult de 1000 de euro, pentru un animal matur.
Distrate de animator