Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară vor fi desfiinţate şi reorganizate ca structuri/departamente în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.
Cele două structuri vor fi coordonate de către un vicepreşedinte al ANAF cu rang de subsecretar de stat.
Guvernul a constatat că atribuţiile Gărzii Financiare în actuala organizare se "întrepătrund" cu cele ale inspecţiei fiscale din ANAF şi ale organelor vamale. Garda fusese înfiinţată în 1991 ca un corp de control financiar militarizat care funcţiona în cadrul Ministerului Finanţelor, iar din 2003 a intrat în subordinea Autorităţii Naţionale de Control, pentru ca apoi să ajungă în subordinea ANAF.
Cât priveşte Autoritatea Vamală, aceasta funcţionează ca organ al administraţiei publice centrale tot în cadrul ANAF, asigurând aplicarea politicii vamale şi în domeniul accizelor.
În urma numeroaselor sesizări venite în ultimii ani de la contribuabilii companii, Guvernul a ajuns la concluzia că lipsa coordonării acţiunilor de control la nivelul ANAF poate conduce la abuzuri şi interpretări diferite ale aceloraşi situaţii de fapt fiscale.
De asemenea, experienţa arată că actuala structură a organelor împuternicite să facă inspecţie fiscală inopinată pe diferite teme duce la "fragmentarea" actului de control şi în unele cazuri la tergiversarea nejustificată a inspecţiilor fiscale, fără a mai pomeni situaţiile în care fiecare organ are propriile concluzii pentru acelaşi contribuabil.
"Pentru înlăturarea consecinţelor negative ale disjungerii actului de control între mai multe autorităţi şi pentru eficientizarea acestuia, este necesară realizarea unificării atribuţiilor de inspecţie", se spune în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.
Va rezulta o structură cu conducere unică în