Invatamantul romanesc trece printr-o criza profunda, asemanatoare cu starea de coma. Guvernul a pregatit o lege noua, prin care promite resuscitarea invatamantului prin electrosocuri. Opozitia insa, refuzand sa recunoasca acestei legi orice virtute, pretinde ca ar fi o catastrofa.
Nu demult, domnul Basescu, referindu-se la legea invatamantului propusa de Guvernul Boc, a apreciat-o ca fiind excelenta, acuzand toate guvernarile si reformele anterioare ca ar fi dus la rezultatele slabe din invatamantul romanesc, dovedite si de testele Pisa, unde suntem codasii Europei.
La aceste acuzatii a raspuns, printr-un comunicat de presa, domnul Andrei Marga, rectorul universitatii clujene Babes-Bolyai, care a laudat reforma proprie din 1997-2000, cand era ministrul Invatamantului, precizand totodata ca legea propusa e atat de proasta, incat trebuie scrisa din nou.
Legea noua ar dovedi, in opinia domnului Marga, o necunoastere crasa a invatamantului romanesc, centralizare si politizare cat si, un lucru foarte grav, distrugerea autonomiei universitare.
Ca sa nu batem apa in piua degeaba, ne propunem, pentru stabilirea adevarului, sa luam ca exemplu universitatea oradeana, supranumita si "Sorbonica", caz care a fost pe larg dezbatut de presa si deci inca proaspat in memoria cititorului.
"Sorbonica" oradeana, o universitate speciala
La aceasta universitate, la a carei conducere s-a instalat, dupa Revolutie, clanul condus de Teodor Maghiar, au fost comise ani la rand nenumarate ilegalitati, precum traficul cu diplome false, absolventi fabricati peste noapte, doctorate plagiate, trafic de influenta, abuz in serviciu, fals in acte publice, nepotism, trucari de licitatii, etc.
Ilegalitatile s-a desfasurat continuu, fara intrerupere, pana cand, abia prin anul 2006, procurorii DNA au reusit sa intocmeasca un