Diplomaţii ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Bucureşti erau îngrijoraţi, în noiembrie 2007, că oferta de "doar 80.000 de dolari" în cazul morţii lui Teo Peter, în urma unui accident auto în care a fost implicat un angajat al ambasadei americane, va fi considerată "jignitor de mică" şi ar putea afecta cooperarea din SUA şi România. Mesajul diplomatic a fost obţinut de WikiLeaks şi publicat de publicaţia britanică "The Guardian".
Oficialii Statelor Unite de la Bucureşti şi-au exprimat îngrijorarea privind o eventuală fragilizare a relaţiilor româno-americane, într-o notă diplomatică trimisă Departamentului de Stat american la data de 16 noiembrie 2007.
"Iminenta «ofertă finală» a Serviciului pentru revendicări străine (Europa) din cadrul Armatei SUA, pentru familia fostului star rock român Teofil Peter, mort în 2004 într-un accident rutier implicându-l pe fostul comandant de detaşament al puşcaşilor marini de la ambasada din Bucureşti, pare să aibă efecte semnificative, negative, asupra relaţiei dintre SUA şi România", preciza mesajul publicat de cotidianul "The Guardian".
SUA se aşteptau la "reacţii tari"din partea oficialilor români
"În eventualitatea în care familia lui Teo Peter va face publică informaţia că Guvernul SUA a reacţionat la solicitarea de compensaţii în valoare de milioane de dolari printr-o ofertă de doar 80.000 de dolari, liderii români şi formatorii de opinie vor reacţiona tare şi în mod emoţionant, aducând în discuţie unele dintre principalele aspecte ale parteneriatului nostru bilateral", nota în continuare nota confidenţială obţinută de WikiLeaks, potrivit Mediafax.
Despăgubirea "jignitor de mică" şi retragerea trupelor româneşti din Irak
"Preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu şi alţi politicieni de rang înalt în mod sigur vor fi de partea familiei, chiar dacă, în culise, unii oficiali