Cheltuielile de bunuri şi servicii pe care le face statul ar urma să reprezinte, în 2011, 6,5 mld. euro (13,6% din bugetul general consolidat), o sumă mai mică cu doar 1,5 mld. euro faţă de pe care le-a alocat investiţiilor - 8 mld. euro (17% din bugetul general consolidat).
În vară, Guvernul a decis diminuarea cheltuielilor guvernamentale cu bunurile şi serviciile cu 20%. În bugetul general consolidat pentru 2011, reducerea acestor cheltuieli va fi de circa 6% faţă de acest an - de la 28,9 la 27,3 mld lei. Vârful de cheltuieli pe acest segment l-a reprezentat anul electoral 2008, când statul a alocat pentru bunuri şi servicii 9,1 mld. euro, dar doar 9 mld. euro pentru investiţii. Cea mai importantă creştere de cheltuieli la anul cu bunurile şi serviciile va fi la Ministerul Sănătăţii - plus 46% -, iar cea mai severă reducere, la Educaţie - minus 30%.
Bugetul pentru 2011 intrat în dezbaterea plenului Parlamentului arată că cel mai mult vor creşte anul viitor cheltuielile cu bunurile şi serviciile achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, un plus de 46%, de la 681 milioane de lei (execuţia preliminată în 2010) la 996 milioane de lei.
Ce achiziţionează de fapt statul ca bunuri şi servicii? Unele dintre cele mai frecvente achiziţii sunt cartuşele de toner şi de cerneală, dosare, produse de curăţenie, plicuri, dar şi maşini, reactivi de laborator sau medicamente, conform datelor elicitatie.ro.
Cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut an de an şi nici criza nu le-a putut domoli. Dacă în 2006 ele reprezentau 6,5 mld. euro, cei doi ani de criză care au lovit România nu le-a putut aduce la acest nivel. În 2009 ele au reprezentat 7,8 mld. euro. Datele Ministerului de Finanţe arată că, în primele zece luni ale anului, cheltuielile de bunuri şi servicii au însemnat 23,3 mld. lei, ceea ce înseamnă că, dacă ritmul se menţine, a