Bursa a scăzut luni cu 0,41%, pe o lichiditate redusă şi asigurată în proporţie de 70% de operaţiuni cu titlurile SIF Oltenia (SIF5), Bursa de Valori (BVB) şi o tranzacţie negociată cu titluri SIF Moldova (SIF2), în valoare cumulată de 6,4 milioane lei. Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de vineri, însă mulţi investitori au continuat să absenteze de la tranzacţionare. În acest context, vânzătorii s-au văzut nevoiţi să ducă preţurile mai jos în căutarea unei contrapărţi, deşi volumele de titluri au fost reduse. Astfel, piaţa a avut o evoluţie contrară liniei ascendente a burselor mature din Europa.
Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că scăderea pieţei şi unele tranzacţii mai mari au fost determinate de investitori care încearcă să îşi cosmetizeze portofoliile pentru final de an, dar şi pentru ajustări din punct de vedere fiscal.
"Scăderile au fost determinate de mici ieşiri din piaţă ale unor investitori. Este clar că Bursa este influenţată acum de ajustările de final de an din punct de vedere fiscal", a declarat el.
Chişu a subliniat că singurele acţiuni care au trezit interesul investitorilor şi pe partea de cumpărare au fost titlurile Bursei de Valori Bucureşti şi unităţile de fond ale iFond Financial România (IFR).
"În aşteptarea listării Fondului Proprietatea aceste două titluri au de câştigat", a spus brokerul.
Unităţile de fond ale iFond Financial România au avansat cu 2%, la 230 lei, pe un rulaj de 90.000 de lei. Preţul este cu 15% peste valoarea nominală a titlurilor.
La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,31%. Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat variaţii mai vizibile, astfel că indicele BET-FI a coborât cu 1,57%.
Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de nu