Telegrama confidenţială semnată de ambasadorul Taubman subliniază faptul că despăgubirile de doar 80.000 de dolari oferite de SUA familiei basistului pot influenţa liderii şi formatorii de opinie din România, punând sub semnul întrebării aspecte importante ale relaţiei bilaterale. Familia lui Teo Peter solicitase în justiţie daune de 1 milion de dolari, se mai arată în telegramă.
80.000 de dolari, suficienţi pentru România
Suma oferită este considerată de oficialităţile americane suficientă pentru o ţară ca România, invocându-se faptul că suma de 1 milion de dolari solicitată de reclamanţi depăşeşte cu mult pierderea economică a acestora.
Totodată, se arată că şi în alte cazuri similare despăgubirile au avut valori asemănătoare.
Daune româneşti, pedeapsă americană
În telegramă se arată şi faptul că opinia publică din România a văzut cu ochi critici plecarea bruscă a militarului american Christopher Van Goethem, cel care a lovit cu o maşină consulară taxiul în care se afla Peter. Profitând de imunitatea diplomatică de care beneficia, Van Goethem a reuşit să părăsească ţara înainte ca autorităţile să îl poată interoga şi supune testelor de sânge.
Ambasadorul american evidenţia şi faptul că suma "insultătoare" oferită ca despăgubire familiei lui Teo Peter putea cauza, cu ajutor popular, retragerea imediată a trupelor româneşti din Irak.
Periclitate erau şi acţiunile militare comune România-SUA de la Marea Neagră, dat fiind că "susţinerea parlamentară şi publică pentru prezenţa trupelor americane se va prăbuşi, cel puţin temporar", nota Taubman în 2007.
Documentul face referire şi la pedeapsa uşoară pe care a primit-o sergentul Van Goethem în SUA.
"Sergentul a fost acuzat de mai multe capete în sistemul de jutiţie militar al SUA. O curte marţială a decis în ianuarie 2006 că sergentul se face vinovat de mărturie mincinoasă