O creştere economică, de 1-2%, sub potenţial ar trebui susţinută şi prin relaxarea politicii monetare, inclusiv o reducere a dobânzii, măsură care ar putea da un semnal de scădere a ratelor practicate de bănci, în opinia lui Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
"Este posibilă o relaxare a politicii monetare în 2011. O creştere economică de 1-2%, sub potenţial, ar trebui susţinută inclusiv prin relaxarea politicii monetare, singura care poate să fie anticiclică în 2011. Credem că la finele anului viitor dobânda de politică monetară va fi de 5,75%, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul actual, deci o reducere de mică amplitudine", a declarat economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.
Creşterea economică potenţială pe termen mediu şi lung este de 3-3,5%, faţă de 5-6% înainte de criză, a mai spus Anghel.
BNR a menţinut din vară dobânda-cheie la 6,25% pe an, întrerupând un şir de reduceri, în condiţiile în care majorarea TVA de la 19% la 24% din iulie a împins inflaţia anuală de la sub 5% spre 8%.
Anghel consideră că dobânzile la credite se vor reduce mai mult decât diminuarea anticipată de 0,5 puncte procentuale a dobânzii BNR şi chiar dacă dobânda de politică monetară va rămâne la 6,25%, dobânzile la împrumuturi se vor diminua având în vedere scăderea veniturilor disponibile.
"Dobânzile la credite nu se majorează în condiţiile în care scad veniturile disponibile, rata şomajului nu se îmbunătăţeşte, iar salariile sunt mai mici în sectorul public faţă de anii precedenţi. Cea mai proastă decizie este să majorezi dobânzile la credite."
De la începutul anului 2009 BNR a redus dobânda de politică monetară cu patru puncte procentuale, aducând-o la un minim istoric. Cu toate acestea, creditele în lei pentru populaţie, dar şi pentru companii, sunt aproape de nivelul la care se aflau înainte de debutul crizei, bancherii invocând creşterea costu