Kaspersky Lab, lider în furnizarea de soluţii pentru managementul securităţii informatice, consideră că infracţionalitatea cibernetică a atins un nou nivel de complexitate în 2010 şi îşi va menţine ascensiunea şi în 2011.
Anul 2010 poate fi caracterizat ca fiind „Anul vulnerabilităţii”, cea mai utilizată metodă de infectare a computerelor, alături de atacurile cibernetice lansate prin intermediul website-urilor infectate şi a reţelelor de tip botnet, fiind exploatarea breşelor de securitate din programe informatice populare. Infractorii cibernetici au început să-şi îndrepte atenţia şi către alte produse software, exploatând vulnerabilităţi în platformele Adobe sau Apple şi nu numai în aplicaţii Microsoft.
Multe dintre tendinţele anticipate de experţii Kaspersky Lab în 2009 s-au adeverit pe parcursul acestui an. Astfel, 2010 a fost caracterizat de o creştere a atacurilor lansate prin reţelele P2P, un canal de infectare foarte des folosit, secondată de atacurile prin intermediul browser-elor de Internet. Reţelele P2P au reuşit să răspândească toate tipurile de malware – viruşi, backdoor, cai troieni, viermi, programe antivirus false etc. –, Kaspersky Lab înregistrând cel puţin 3.2 milioane de atacuri P2P pe lună în ultima parte a anului.
Infractorii cibernetici au continuat să se implice în activităţi ilegale sau semi-legale, precum infectarea site-urilor legitime şi a calculatoarelor, folosind metoda „drive-by downloads”. Tot în acestă categorie intră şi black-hat SEO, adică folosirea de tehnici mai puţin legale pentru optimizarea afişării rezultatelor în motoarele de căutare – mai ales pentru ca site-urile infectate să apară printre primele în listă în urma unei căutări online –, utilizarea de bannere şi link-uri care direcţionează traficul către pagini web cu conţinut neadecvat.
Anumite incidente informatice din 2