România ar putea intra în Spaţiul Schengen în octombrie 2011, dacă ratează luna martie. O spune la RFI vice-preşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda. El critică Franţa şi Germania, pentru că au acţionat "unilateral", în loc să colaboreze mai strâns cu România şi Bulgaria.
Termenul de martie 2011 ar mai putea fi posibil, dacă Guvernul face paşi concreţi în următoarele luni, crede parlamentarul european. "E o atitudine greşită, să pui toată greutatea pe umerii României, în loc să-i oferi ţării o colaborare mai strânsă", declară Swoboda.
Hannes Swoboda: Ceea ce deplâng eu este această acţiune unilaterală şi faptul că Franţa şi Germania nu discută suficient cu autorităţile din România şi Bulgaria, pentru a îmbunătăţi situaţia, pentru că mai sunt trei luni. Trebuie un dialog mai puternic. României şi Bulgariei ar trebui să li se ofere ocazia în următoarele două-trei luni să rezolve problema. Situaţia ar trebui privită ca un semnal de alarmă, nu ca pe o respingere. Termenul de martie 2011 ar mai putea fi posibil, dacă Guvernul face paşi concreţi. Schengen Hannes Swoboda, vice-preşedinte grup socialist PE
RFI : Vi se pare corectă conexarea criteriilor tehnice pentru aderarea la Schengen cu aspectul politic al problemei ?
Hannes Swoboda: Nu este corect, dar e de înţeles că dacă mai sunt semne de întrebare, trebuie să fie subliniate. Dar ar fi şi mai corect să oferim un răgaz de câteva luni Guvernului, să deschidem Spaţiul Schengen în martie şi să existe o supervizare mai atentă în lunile de după. E o atitudine greşită, să pui toată greutatea pe umerii României, în loc să-i oferi ţării o colaborare mai strânsă în materie de Poliţie, pentru a lupta mai bine cu organizaţiile criminale şi mafiote.
RFI : Dacă aderarea nu are loc în martie 2011, când s-ar putea produce, tehnic vorbind ? Vorbim de luni de zil