Cine are credite în derulare şi vrea să beneficieze de prevederile Ordonanţei 50/2010, care stabileşte condiţii transparente pentru împrumuturile consumatorilor, trebuie să se grăbească să semneze actul adiţional oferit de bancă, înainte ca Parlamentul să îşi dea votul final pe forma modificată.
Cel mai intens discutat act normativ de anul acesta, proiectul de lege privind Ordonanţa 50, urmează să fie prezentat joi în plenul Camerei Deputaţilor, care are rol decizional.
Bancherii au fost de la bun început împotriva aplicării ordonanţei şi la creditele vechi, subliniind că trecerea la o formulă de calcul de tipul Euribor plus marjă fixă pentru dobânzile variabile, într-un moment în care indicatorul se află la minime istorice, poate conduce în viitor la costuri mai mari. Clienţii le-au cerut să vină cu marje mai mici, variantă pe care bancherii nu au acceptat-o.
Clienţii care vor să aibă o astfel de structură de costuri şi să beneficieze şi de celelalte prevederi ale ordonanţei trebuie însă să semneze acum actele adiţionale.
Riscul este ca banca să le stabilească din nou costuri netransparente, în condiţiile în care ordonanţa a fost amendată în Camera Deputaţilor, astfel că nu se va mai aplica şi creditelor vechi.
La băncile mari, doar 10% dintre clienţii cu credite de consum sau imobiliare au venit să semneze actele adiţionale până la termenul limită de 19 septembrie, în cazul celorlalţi considerându-se acceptare tacită.
Procentul ar putea fi mai ridicat doar în cazul băncilor mici, unde consilierii au avut mai mult timp pentru abordarea proactivă a clienţilor.
Avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă deja în instanţă mai multe grupuri de clienţi nemulţumiţi, spune că actele adiţionale trebuie studiate cu atenţie şi, dacă nu conţin noi "capcane", semnate.
"Varianta mai puţin rea pentru cl