In dimineata zilei de 22 decembrie putem admira Ursidele, un curent meteoric care vine odata cu solstitiul de iarna si este ceva mai slab ca numar de stele cazatoare pe ora decat Geminidele, prima ploaie de stele spectaculoasa a acestei luni, cazuta in noaptea dintre 13 si 14 decembrie.
De obicei, observarea lor este ingreunata de luna plina. Dar anul acesta este anul lor. Ursidele vor atinge culmea stralucirii in noaptea de 22 spre 23 decembrie, fiind mai vizibile ca de obicei datorita eclipsei totale de luna.
In 2010, se intampla ca, dupa 372 ani, eclipsa de luna sa coincida cu solstitiul de iarna. Urmatoarea eclipsa de luna care sa coincida cu solstitiul de iarna este asteptata abia in 2094, scrie revista Space.
Timp de 72 de minute, cand Luna va fi complet acoperita de umbra Pamantului, stelele mai putin vizibile si Calea Lactee vor deveni mai stralucitoare ca de obicei, iar ursidele vor oferi spectacolul lor in dar de Craciun.
In acest solstitiu de iarna, cei care se vor bucura din plin de privelistea stralucitoare a ursidelor, sunt ursii polari. Ei vor privi ploaia de stele ce le poarta numele, pentru ca la Polul Nord ea va atinge gradul cel mai inalt de vizibilitate.
Numele Ursidelor
Ursidele au fost denumite asa dupa Ursa mica fiindca se ivesc din vecinatatea stelei portocalii Kochab din aceasta constelatie. Kochab este cea mai stralucitoare dintre cele doua stele care strajuiesc Steaua Poalara, cea de a doua fiind Pherkad.
In mitologia greaca, numele celor doua constelatii Ursa mare si Ursa mica (denumite popular carul mare si carul mic) se leaga de trista poveste a nimfei Callisto si a fiului ei Arcas, intemeietorul Arcadiei.
Transformata din gelozie de Hera intr-o ursoaica, nimfa este cat pe ce sa fie ucisa de fiul sau in timpul unei vanatori, dar Zeus intervine