Statele Unite au apreciat luni că rezultatele alegerilor prezidenţiale din Belarus nu sunt legitime, relatează AFP, citat de Mediafax.
"Statele Unite sunt de acord cu evaluarea OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa). Nu putem accepta ca legitime rezultatele alegerilor prezidenţiale de duminică", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.
La rândul său, Casa Albă a făcut apel la "eliberarea imediată a tuturor candidaţilor la prezidenţiale şi a sutelor de manifestanţi arestaţi la 19 şi 20 decembrie".
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Robert Gibbs, a "condamnat ferm" măsurile luate de Guvernul de la Minsk pentru a "submina procesul democratic şi a recurge la o utilizare disproporţionată a forţei împotriva militanţilor politici, a reprezentanţilor societăţii civile şi a jurnaliştilor".
"Regretăm (...) că progresele limitate ale mediului politic dinaintea alegerilor nu au dus la rezultate libere şi juste, nici la o numărare transparentă a voturilor", a adăugat Gibbs într-un comunicat.
Preşedinţia americană a mai apreciat că "măsurile luate în ultimele 24 de ore constituie clar un regres privind subiecte foarte importante pentru relaţia bilaterală cu Belarusul", evocând în special "respectarea drepturilor omului şi a procesului democratic".
În urma realegerii lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani, poliţia a dispersat fără menajamente, duminică seara, zeci de mii de manifestanţi ai opoziţiei, care denunţau fraude masive la scrutinul prezidenţial. Şapte dintre cei nouă candidaţi ai opoziţiei au fost arestaţi, alături de sute de persoane.
Statele Unite au apreciat luni că rezultatele alegerilor prezidenţiale din Belarus nu sunt legitime, relatează AFP, citat de Mediafax.
"Statele Unite sunt de acord cu evaluarea OSCE (Organizaţia pentru Securitate