Primăria Capitalei a alocat 30.500 de euro pentru un proiect-pilot prin care se caută soluţii pentru "înverzirea" acoperişurilor blocurilor şi clădirilor publice din Bucureşti. Sursa: ADI PÂCLIȘAN
Municipalitatea a angajat firma Blizzard Design, care - în schimbul sumei de 105.825 de lei (aproximativ 30.500 de euro) - va trebui să găsească soluţii pentru plantarea de flori, arbuşti şi iarbă pe acoperişuri, astfel încât să nu afecteze terasele blocurilor din oraş.
Concret, experţii firmei trebuie să vină, până la finalul lunii martie, cu proiecte pe care să le implementeze pe 35 de clădiri din complexul de cămine studenţeşti din Regie. Asta, în contextul în care, în multe oraşe din lume există clădiri cu acoperişuri verzi. Un exemplu în acest sens e Primăria din Chicago, care se poate lăuda cu o adevărată grădină cu flori şi iarbă, pe acoperiş.
Mai mult, soluţiile pe care le vor găsi experţii municipalităţii "nu trebuie să afecteze structura de rezistenţă a imobilului, ci să asigure hidroizolarea terasei acestuia şi să protejeze planşeul din beton, astfel încât să permită acumularea de căldură şi reducerea temperaturii medii, în 24 de ore, pe timp de vară", potrivit caietului de sarcini, pe baza căruia s-a atribuit licitaţia.
În plus, iarba trebuie irigată permanent "printr-o soluţie originală". Deşi în documentaţia de atribuire elaborată de specialiştii Primăriei Capitalei sunt menţionate avantajele acestor grădini, printre care costurile reduse, există şi dezavantaje semnificative. Astfel, plantele nu sunt chiar uşor de întreţinut, pot păstra umiditate şi pot dăuna betonului.
Filtru pentru aerul poluat
Acoperişurile verzi au nenumărate avantaje, după cum arată Gabriela Ţicu, de la asociaţia ViitorPlus. Astfel, iarba, florile şi arbuştii de pe clădiri au rolul de a reduce cantitatea de apă din preci