Medicii au aflat de la televizor şi spun că sistemul nu funcţionează.
Prima etapă a informatizării în sistemul de sănătate, adică sistemul informatic unic integrat (SIUI), practic baza de date cu care lucrează medicii de familie, a fost lansată oficial ieri, dar trei medici de familie contactaţi de ZF spun că acest soft nu a ajuns încă la ei.
Potrivit informaţiilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, sistemul este operabil în proporţie de 98%, însă trei medicii de familie din Bucureşti cu care ZF a discutat ieri nu dispuneau de acest sistem.
"Întotdeauna am fost pentru un astfel de sistem", a spus Doina Mihăilă, medic de familie din Bucureşti. Ea a explicat faptul că până pe 7 decembrie a funcţionat un soft vechi, dar care nu era centralizat şi în care datele ajungeau cu întârziere la autorităţi. Ea mai spus că vechiul soft avea "hibe" legate de intervalul raportărilor şi că nu ştie dacă au fost eliminate. Alţi doi medici de familie contactaţi de ZF au spus la rândul lor că nu dispun de noul soft, iar unul a adăugat chiar că a flat de la televizor.
Ce presupune prima parte a informatizării
Odată cu implementarea acestui sistem, orice medic de familie se poate conecta la această bază de date prin intermediul unui soft de pe calculator, care îi oferă informaţii actualizate despre numărul pacienţilor de pe lista sa, dacă pacientul este salariat sau nu, iar prin completarea serviciilor pe care le prestează, informaţiile ajung în acelaşi timp la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pe de altă parte farmaciile dispun de un soft similar prin care pot verifica dacă cel care prezintă prescripţia este asigurat şi dacă medicul care a prescris este în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate. Farmaciile completează la rândul lor mai multe câmpuri di